Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Ohjauslogiikoiden perusteet / Sekvenssiohjelmointi /
Yli 16 askeleen sekvenssit

SFT-toimilohkon konfigurointi

Sekvenssi, jossa on enemmän kuin 16 askelta, vaatii siirtorekisterin, jossa on enemmän kuin 16 bittiä. Tämä tapahtuu antamalla SFT-toimilohkon parametriksi tarpeellinen määrä H(R)-muistialueen sanoja, jolloin bittien (ja siis myös askelten) määräksi muodostuu n x 16, missä n on käytettyjen muistialueen sanojen määrä.

SFT-toimilohkon ensimmäinen parametri määrittää ensimmäisen käytettävän muistisanan osoitteen, joka alla olevassa esimerkissä on H0 (ts. H-muistialueen ensimmäinen sana). Toinen parametri määrittää viimeisen käytettävän muistisanan osoitteen. Jos toiseksi parametriksi asetetaan H1, SFT-toimilohko käyttää siirtorekisteritoimintaan muistisanoja H0 ja H1 eli kahta muistisanaa. Kukin muistisana koostuu 16 bitistä, joten koko siirtorekisterin pituudeksi muodostuu 2 x 16 = 32 bittiä, joka on siis myös sekvenssin enimmäisaskelmäärä ko. parametreilla.

Jos sekvenssissä on enemmän kuin 32 askelta, otetaan käyttöön lisää muistisanoja. Esimerkiksi 33 askeleen sekvenssiä varten tarvitaan kolme muistisanaa. Tällöin SFT-toimilohkon ensimmäiseksi parametriksi annetaan edelleenkin H0, mutta toiseksi parametriksi tuleekin nyt H2, jolloin siirtorekisteri koostuu muistisanoista H0, H1 ja H2.

Askelbittien osoitteet

16 ensimmäisen askeleen osoitteet ovat aina SFT-toimilohkon ensimmäisen parametrin mukaiset, ts. jos ensimmäinen parametri on alla olevan esimerkin mukaisesti H0, on symbolin ASKEL_01 osoite H0.0, symbolin ASKEL_02 osoite H0.1 ja niin edelleen 16. askeleen ASKEL_16 osoitteeseen H0.15 saakka.

Askeleen 17 ASKEL_17 osoite on siirtorekisterin toisen sanan vähiten merkitsevän bitin osoite H1.0, ASKEL_18 taasen saa osoitteen H1.1 ja niin edelleen 32 askeleen ASKEL_32 osoitteeseen H1.15 saakka.

Mikäli askelia on enemmän kuin 32, olisi askeleen 33 ASKEL_33 osoite H2.0, askeleen 34 ASKEL_34 osoite H2.1 ja niin edelleen.

Siirtorekisterin alustus

Siirtorekisterin bittikuvion alustamista varten tarvitaan yhtä monta MOV-toimilohkoa kuin SFT-toimilohkolla muodostetussa siirtorekisterissä on käytetty muistisanoja. Esimerkiksi 33 askeleen sekvenssissä siirtorekisteri käyttää kolmea muistisanaa (H0, H1 ja H2), joten MOV-toimilohkojakin tarvitaan kolme; yksi jokaista muistisanaa kohti. Jokaisen MOV-toimilohkon tulona käytetään samaa binääritietoa (esimerkissä KAYNNISTYS).

Muistisanoihin kirjoitetaan sekvenssin aloituksessa

Tällöin aktivoituu askel 1.


Klikkaa kuva suuremmaksi

Hyppy tiettyy askeleeseen

Hypyn toteuttaminen vaatii myöskin aina yhtä monta MOV-toimilohkoa kuin muistisanoja on varattu SFT-toimilohkon siirtorekisterissä. Kirjoitettavat numerot riippuvat askeleesta, johon halutaan hypätä.

Esimerkiksi 33 askeleen sekvenssissä hyppy askeleeseen 18 toteutetaan kirjoittamalla

Esimerkkitoteutus


Klikkaa kuvasta isommaksi

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(6) Ehdollinen haarautuminen
Sivu 7/9Seuraava >>
(8) Ehto-osa
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi