Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Ohjauslogiikoiden perusteet / Sekvenssiohjelmointi /
Siirtorekisteri SFT

Sekvenssiohjelmassa täytyy olla koko ajan tiedossa, missä askeleessa ollaan menossa eli mikä askel on nyt aktiivinen. Tämä "askelkirjanpito" tehdään siirtorekisterillä, jota varten Omronin logiikoissa on toimilohko SFT.

Siirtorekisteri

Tässä esimerkissä sekvenssi on menossa askeleessa 7 ja siirtorekisterissä on alla näkyvä bittikuvio. Siirtorekisterin bittikuvio näkyy CX Programmerissa heksalukuna, joka tässä esimerkissä on 0040.

SFT-toimilohko

Tämä kuva on CPM1-tyyppisen logiikan ohjelmasta, jolloin siirtorekisterin käyttämä muistipaikan osoite on HR0. CP1L-tyyppisellä logiikalla (jota projektissa käytetään) muistipaikan osoite kirjoitetaan muodossa H0. Muistialue on molemmissa tapauksessa sama; vain merkintätapa on erilainen (HR -> H).

Muut sekvenssiohjauksessa tarvittavat toiminteet

  1. Sekvenssin käynnistys tietystä (yleensä 1.) askeleesta MOV-toimilohkon avulla
  2. Sekvenssin poikkeuttaminen haluttuun askeleeseen (hyppy) MOV-toimilohkon avulla
  3. Ehto-osan muodostava virtapiiri (yksi yhteinen kaikkien askelten ehtoja varten)
  4. Toimenpideosan muodostavat virtapiirit (yksi kutakin ohjausta varten - siis kutakin ohjattavaa laitetta, ajastinta, laskuria tai hyppyä varten)

Symbolitaulukko

Kuten jokaisessa sovelluksessa, myös sekvenssiohjelmassa tulee ensin täyttää symbolitaulukko, jossa määritellään mm. kutakin askelta vastaava siirtorekisterin bitti omalla nimellään. Alla on osa vedenkäsittelysekvenssin symbolitaulukosta.

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(2) Sekvenssi siirtorekisterin avulla
Sivu 3/9Seuraava >>
(4) Sekvenssin käynnistys
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi