Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Ohjauslogiikoiden perusteet / Sekvenssiohjelmointi /
Toimenpideosa

Jokaiselle toimilaitteelle, viiveelle, laskurille ja hypylle tehdään toimenpideosaan oma virtapiirinsä.

Huomaa, että toimenpideosaan ei laiteta mitään ehtoja, vaan ohjaukset tulevat aina suoraan askeltiedosta ASKEL_06, ASKEL_07, jne!

POIKKEUKSENA kuitenkin ehdollisen hypyn yhteydessä käytetään MOV-toimilohkon ohjauksessa askeltietoa JA hyppyehtoa!

Alla on esimerkki vedenkäsittelysekvenssin 20 sekunnin viiveen ja venttiilin V1 ohjauksille.

Huomaa, että viive aloitetaan askeleessa kuusi ja sitä pidetään päällä askeleeseen kahdeksan saakka. Tarkoituksena on ilmeisesti, että viiveen laskeminen aloitetaan askeleessa kuusi, mutta sen päättyminen tarkistetaan vasta askeleessa kahdeksan. Mikäli askeleen seitsemän bitti jätettäisiin kytkemättä TIM-toimilohkoon, resetoituisi ajastin askeleeseen seitsemän siirryttäessä ja toimilohko aloittaisi viiveen laskemisen uudestaan askeleessa kahdeksan. Tarkoitus tässä kuitenkin lienee, että 20 sekunnin viive aloitetaan askeleessa kuusi ja se saa kulua askeleissa kuusi, seitsemän ja kahdeksan.

Venttiiliohjaus on toteutettu KEEP-toimilohkolla, joka aktivoidaan askeleessa yksi ja resetoidaan askeleessa 13. Venttiiliä ohjataan siis AUKI-tilaan askeleiden 1-12 aikana. Heti askeleeseen 13 tultua venttiili suljetaan, koska ohjauslähtöön kirjoitetaan nolla.

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(8) Ehto-osa
Sivu 9/9Takaisin ensimmäiseen >>
(1) Sekvenssiohjelmointi
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi