Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Automaatiojärjestelmien perusteet / Valmet DNA (MetsoDNA) How-to /
Mittausarvon jäädytys vikatilanteessa

Joissakin prosesseissa voi olla hyvä, että vikaantuneesta mittauksesta jätetään käyttöliittymään näkyviin viimeinen viaton mittauksen arvo. Käyttöliittymään pitää myös saada tieto siitä, että kyseinen mittaus ei ole enää luotettava.

Sovelluksen toiminta

Alla olevassa esimerkissä 1askfb tarkkailee analogiamittauksen vikaantumista. Mikäli vikaa ei ole, 10ccoa kopioi mittausarvon sellaisenaan eteenpäin. Kun mittauksen mikä tahansa vikabitti menee päälle, 10ccoa lopettaa kopiointinsa, jolloin sen lähtöön jää edellisellä suorituskerralla kopioitu viaton mittausarvo - mittaus siis jäädytetään. 5ccofa kopioi koko ajan analogiamittauksen todelliset vikabitit jäädytetyn mittausarvon "päälle". Mittauksen vikaantuessa mittausarvo siis jäätyy viimeiseen viattomaan arvoonsa, mutta vikabitit kopioidaan jäädytettyyn mittausarvoon osoittamaan käyttöliittymässä näytettävän arvon viallisuuden.

1askfb

askfb-toimilohkolla saadaan ilmaistua mittauksen vikabittejä. Tarkkailtava tulo kytketään joko tuloon binp (tyyppiä bin tai fainp (tyyppiä fails).

Esimerkin tapauksessa tyyppiä ana olevasta mittaustiedosta poimitaan askfb-toimilohkoon vain vikabittiosio tarkentimella :f. mask-parametrin arvo 127 tarkoittaa, että lähtö out menee ykköseksi, kun mikä tahansa tulon vikabiteistä on päällä.

5ccofa

ccoX-toimilohkot kopioivat tyyppiä X olevan tiedon ehdollisesti (mode, cnd) tulosta in lähtöön out. ccofa-toimilohko kopioi fails-tyyppistä tietoa eli vikabittejä. Tietotyyppi ana sisältää tyyppiä float olevan mittausarvon :a lisäksi vikabitit :f, jotka saadaan kytkettyä 5ccofa-toimilohkon tuloon tarkentimella (Draw > Specifier...) :f. Samaa tarkenninta käytetään myös lähdön out kytkemisessä ana-tyyppiseen tietoon.

Esimerkissä kopiointiehto on koko ajan päällä (mode=0, cnd=1, ei näy kuvassa), joten vikabitit (olivatpa ne nollia tai ykkösiä) kopioidaan koko ajan 10ccoa-toimilohkon lähdöstä tulevan signaalin päälle.

10ccoa

ccoX-toimilohkot kopioivat tyyppiä X olevan tiedon ehdollisesti (mode, cnd) tulosta in lähtöön out. ccoa-toimilohko kopioi ana-tyyppistä tietoa.

Tässä esimerkissä mode=4, jolloin tulon in arvo kopioidaan lähtöön out niillä suorituskerroilla, joilla tulo cnd=0 eli kun mittauksessa ei ole vikabittejä päällä. Heti kun yksikin vikabitti menee mittauksessa päälle, kopiointia ei enää suoriteta, jolloin lähtöön out jää edellisellä suorituskerralla kopioitu viaton mittaustieto.

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(17) Mitä vikabitti Der tarkoittaa?
Sivu 18/30Seuraava >>
(19) Moduulien välisen kommunikoinnin haku
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi