Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Automaatiojärjestelmien perusteet / Valmet DNA (MetsoDNA) How-to /
Mitä vikabitti Der tarkoittaa?

Etenkin logiikka-, vertailu- ja laskentatoimilohkojen lähdöissä esiintyy usein vikabitti Der (Derived, johdettu vika). Vikabittiä käytetään metsoDNA-järjestelmässä osoittamaan, että yhdessä tai useammassa edellä mainittujen toimilohkojen tuloissa on vikabittejä päällä. Toimilohkoja ei ole ohjelmoitu yhdistelemään tulojen vikabittejä lähtöihin, vaan aina kun tuloissa on vikaa, järjestelmä asettaa lähdön vikabitin Der.

Viaton tilanne

Tuloissa ei ole vikabittejä päällä, joten lähdötkin ovat viattomia.

Yksi tulo viallinen

Tässä esimerkissä on toimilohkojen ensimmäisissä tuloissa vikabitit Inv (Invalid, epäkelpo data) ja Old (päivittymätön data) päällä, mutta toimilohkojen lähdöissä on asettuneena Der-vikabitti. Inv ja Old vikabittien päällä olo tarkoittaa, että kyseiseen tietopisteeseen ei ole moduulin lataamisen (Download) tai prosessiaseman käynnistymisen jälkeen kirjoitettu mitään. Tämä johtuu useimmiten puuttuvasta I/O-kortista. Toinen mahdollinen syy on suorasaanti- (Direct Access) tai rajapintaportti (Interface), johon ei ole vielä kirjoitettu sovelluksesta tai käyttöliittymästä käsin viatonta tietoa.

Tuloissa erilaisia vikoja

Vaikka tuloissa on useita eri vikabittejä päällä, lähdössä pysyy johdettu vika, ts. Der-vikabitti on päällä.

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(16) Missä moduuleissa tätä tietoa käytetään?
Sivu 17/30Seuraava >>
(18) Mittausarvon jäädytys vikatilanteessa
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi