Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Ohjauslogiikoiden perusteet / Omron FAQ / Pitopiiri - (KEEP, SET/RSET) /
Pitopiiri - (KEEP, SET/RSET)

Pitopiirin eli yhden bitin muistin saa missä tahansa logiikassa toteutettua takaisinkytkennän avulla. Omronin logiikoissa pitopiirin voi toteuttaa myös KEEP-toimilohkolla tai SET- ja RSET-toimilohkoilla.

Pitopiiri kytkinsymboleilla

Kun tulo SET käy ykkösenä, menee lähtö OUT ykköseksi ja pysyy ykkösenä, kunnes invertoitu tulo RESET käy ykkösenä.

│   SET      RESET   OUT│
├───┤ ├───┬───┤/├─────◯│
│         │             │
│   OUT   │             │
├───┤ ├───┘             │
│                       │

Pitopiiri KEEP-toimilohkolla

KEEP-toimilohkon ylempi tulo on SET- ja alempi RESET-tulo. Alla olevan kuvan esimerkissä NUOHOUS-tulon aktivoituminen asettaa KEEPin lähdön SK_ULOS ykköstilaan ja tulon ULKORAJA aktivoituminen resetoi SK_ULOS-lähdön nollatilaan. Jos molemmat tulot ovat yhtäaikaa aktiivisia, voittaa R-tulo ja toimilohkon lähtö SK_ULOS menee nollatilaan.

Pitopiiri SET- ja RSET -toimilohkoilla

KEEP-toimilohkoa vastaavan toiminteen voi toteuttaa myös erillisillä SET- ja RSET-toimilohkoilla. Toimilohkot voidaan sijoittaa sovelluksessa kauaskin toisistaan. Niitä voi myös olla useampia yhtä lähtöä kohden, mutta silloin täytyy olla tarkkana, että sovellusta tehdessä tiedetään, mikä toimilohko on aktiivisena missäkin tilanteessa. Jos useampi SET- tai RSET-toimilohko on yhtä aikaa aktiivisena, voimaan jää viimeisen toimilohkon toiminne!

Päivitetty 28.8.2022

© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi