Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Soveltava ohjelmointi / Structured Text -ohjelmointi /
Structured Text -ohjelmointi

Structured Text (ST) on yksi IEC 63131-3 -standardissa määritellyistä ohjelmointikielistä. Opintojaksolla tutustutaan ST-ohjelmointiin Omron-ympäristössä.

Structured Text -standardin mukaisia kieliä on käytössä monilla muillakin logiikkavalmistajilla, mutta ne ovat voineet nimetä ne omilla kauppanimillään. Esimerkiksi Siemensillä ko. standardia mukaileva kieli kulkee nimellä Structured Control Language (SCL)

Vanhemmat Omron-logiikat (esimerkiksi CPM-tyyppiset logiikat) eivät tue ST-ohjelmointia. Joissakin ST-kieltä tukevissa logiikoissa pääohjelma pitää tehdä tikapuuohjelmana (Ladder, LD), josta kutsutaan ST- tai LD-kielillä ohjelmoituja toimilohkoja. Lisäksi on logiikkamalleja, joihin kaikki sovellukset voi halutessaan tehdä ST-kielellä. Tällä opintojaksolla käytetään CP1L-E-tyyppisiä logiikoita, joissa pääohjelma pitää tehdä LD-kielellä ja toimilohkojen ohjelmointikieleksi voidaan valita toimilohkokohtaisesti LD tai ST.

Harjoituksen kohteena käytetään labrassa olevan Festo MPS -tuotantojärjestelmän Distribution-solua.

Päivitetty 23.2.2023

<<  Viimeiseen
(8) CX-Programmerin asentaminen
Sivu 1/8Seuraava >>
(2) Tunneilla luotu sovellus
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi