Työ tehdään opintojakson Automaatiojärjestelmät II projektin säätöpiirinä.
Manuaalista (Sovelluskirjastot > Toimilohkot > PCS:n toimilohkot > Toimilohkot > 47. pid) kannattaa tutkia pid-kytkentäesimerkki.
Jotta PID-säätö osoittaisi elonmerkkejä, pitää sen olla automaatilla. Tarvitaan myös säätöpoikkeama, eli mittauksen ja asetusarvon pitää poiketa toisistaan.
Jotta säätimen saisi automaatille, ei PID-toimilohkon tuloissa saa olla vikabittejä päällä. Huomaa, että takaisinkytketty ohjaus conb on myös tulo, vaikka se sijaitseekin toimilohkon "lähtöjen puolella"! Mitä muita konfiguroitavia ehtoja automaatille vaihtamisessa on? Lue manuaalista!
Automaatille asettaminen tapahtuu ma-tulon kautta. Tarkista sen toiminta manuaalista! Huomaa, että PID-toimilohko nollaa joissakin tilanteissa ma-tulonsa. Tästä syystä automaatille asettaminen ei onnistu vakioarvoa Constant käyttämällä, koska sillä pystyy vain antamaan tietopisteelle, johon se on kytketty, alkuarvon sovelluksen latauksen (Download) yhteydessä, minkä jälkeen vakioarvo ei millään tavalla vaikuta tietopisteen arvoon - se ei siis pakota ma-tuloa mihinkään arvoon! Yleensä säädin laitetaan automaatille käyttöliittymän tai sekvenssiohjauksen kautta, jolloin ma-tulo jätetään FbCADissä kytkemättä. Joskus säätimen halutaan menevän automaatille myös prosessitilanteen mukaan, jolloin ma-tuloon kytketään esimerkiksi logiikkalohkoilla muodostettu binäärisignaali ccob-toimilohkon kautta. Tällöin ccob-toimilohko konfiguroidaan lähes aina reunaherkäksi, jotta ccob-toimilohko muuttaa ma-tilaa vain tarvittaessa, mutta ei pakota sitä koko ajan johonkin tilaan. Näin konfiguroituna säätimen tila saadaan tarvittaessa vaihdettua käyttöliittymän kautta. Mikäli tämä halutaan jossain tilanteessa estää, tulisi käyttää mac- ja amc-tuloja (ks. manuaali).
Säätösuunta on konfiguroitavissa - katso manuaalista parametrin condir (ja parch) toiminta!
Säätöpiiristä tehdään askelvastekoe - ohje on omalla sivullaan.