timohei.net / Opintojaksot
/ Automaatiojärjestelmien perusteet
/ Valmet DNA (MetsoDNA) FAQ
/
Valmet DNA (MetsoDNA) FAQ
Katso myös MetsoDNA How-to!
Miten EASin ikonit ja valikot saa näkymään suurempana?
Konstit, jotka eivät toimi:
- Etätyöpöydän resoluutiota ei pysty vaihtamaan istunnon aikana samalla tavalla kuin oman tietokoneen resoluutiota.
- Jos etätyöpöydän näytön resoluutiota yrittää muuttaa RDP-yhteyden asetuksista, etätyöpöydän pikselimäärä kyllä vähenee, mutta kokokin pienenee samassa suhteessa - eli ikonit ja valikot näkyvät yhä pieninä.
Tietääkseni ainoa keino on tämä:
- Kirjaudu EASilta ulos, jolloin RDP-yhteys katkeaa.
- Muuta oman koneesi resoluutio "huonommaksi", esimerkiksi 1600 x 900 pikseliä.
- Ota RDP-yhteys EASille koko näytön tilassa.
Mistä löytyy toimilohko X?
Toimilohkot ovat valikoiden Fblocks1-3 alla.
Tarvitsen x-tuloisen logiikka/laskenta/vertailulohkon. Valittavina on kuitenkin vain y-z -tuloisia lohkoja!
Kytke vain se määrä tuloja kuin tarvitset. Käyttämättömät tulot jätetään kytkemättä ja järjestelmä osaa jättää ne huomiotta. Jos tarvitaan enemmän kuin kymmenen tuloa, kytke portteja rinnakkain ja/tai peräkkäin tarpeen mukaan.
Uusimmissa FbCAD-versioissa on myös mahdollista luoda oma lohko halutulla määrällä tuloja ja lähtöjä.
Tarvitsen yksituloisen laskenta- (calc) tai vertailutoimilohkon (cmp). Valittavina on kuitenkin vain kaksi- tai useampituloisia toimilohkoja!
Riippumatta toimilohkon tulojen määrästä, kytke vain se määrä tuloja kuin tarvitset. Käyttämättömät tulot jätetään kytkemättä ja järjestelmä osaa jättää ne huomiotta. Jos tarvitaan enemmän tuloja kuin on tarjolla, kytke sopivia toimilohkoja rinnakkain ja/tai peräkkäin tarpeen mukaan.
Moduulia tarkistettaessa (Check) tulee virheilmoituksia laskenta- (calc) tai vertailutoimilohkon (cmp) kaavoista, vaikka
ne varmasti ovat sääntöjen mukaisia!
Tarkista,
- että olet käyttänyt tuloista nimiä a, b, c,... ja lähdöstä nimeä o tai useampilähtöisen toimilohkon tapauksessa nimiä o1, o2, o3,...
- että lopetat kaavan puolipisteeseen (;)
- ettet käytä vakioarvoja (Constant left/right) toimilohkon tuloissa. Jos tarvitset toimilohkon kaavassa vakioarvoa, kirjoita se toimilohkon kaavan sisään (esim. o=a+50.0;) tai liitä vakioarvo (Constant left/right) vertailu-/laskentatoimilohkon vapaaseen tuloon kytketyn ccoX-toimilohkon tuloksi.
Kaavan saa jakaa useammalle riville. Puolipisteellä siis ilmoitetaan, mihin kaava loppuu. Katso myös cmp- ja calc-toimilohkot -FAQ
Miten haaroitan kytkentäviivan?
Laita kytkentäviivojen automaattinen yhdistäminen päälle (YouTube-video, Dot on/off) ennen viivojen piirtämistä.
Aiemmin piirretyt, haaroitetut viivat voi yhdistää jälkeenpäin komennolla Draw - Insert Dot.
Tila loppuu kesken. Miten sitä saa lisää?
Luo uusi sivu tai vaihda olemassa oleva sivu isommaksi. Katso MetsoDNA How-to kohta Sivuihin liittyvät toiminnot ja sieltä Uuden sivun luominen tai sivun koon muuttaminen.
Miten vedän viivan sivulta toiselle?
Käytä viittauspallukoita Draw - Add reference (katso Sivuihin liittyvät toiminnot alempaa).
Moduuli ei mene checkistä läpi vaan valittaa kytkemättömistä pisteistä vaikka kaikki viivat ovat varmasti kytketty oikein!
Tarkista,
- ettei näkyvän kuva-alueen ulkopuolelle ole pompannut mitään: View - Zoom All (paluu View - Select Page)
- ettei viivoja ole poikki (valitse viiva kerrallaan ja katso, että koko viiva tulee kerralla valituksi). Huomaa, että viivojen tulee olla poikki Dot-pisteiden kohdalla!
- ettei viivanpätkiä ole toisten viivojen tai moduulin kehysten kanssa päällekäin (siirrä yksittäisiä viivoja ja kehyksiä, palauta heti Undo-komennolla (näppää kirjain U ja enter).
Moduuli ei mene checkistä läpi vaan valittaa syystä X!
Tarkista:
- toimilohkojen numerointi - jokaisella toimilohkolla tulee olla oma yksilöllinen suoritusjärjestysnumero.
- I/O-moduuleiden nimet ja osoitteet - jokaisella I/O-moduulilla tulee olla yksilöllinen nimi ja osoite.
- tyyppien yhteensopivuus - tietotyyppi näkyy kytkentäpisteen väristä, ja tietyn tyyppinen kytkentäpiste pitää kytkeä samantyyppiseen pisteeseen (ellei käytetä tarkenninta Draw - specifier).
- I/O-moduuleiden kytkentäpisteet - kaikki tulee olla kytkettynä johonkin. Esimerkiksi BOU8-korttien cb-pisteet kytketään yleensä rajapintaporttiin (Common > Interface out) - katso How-to > Moduulien välinen kommunikointi > Ulkoinen tietopiste valikossa.
- vapaamuotoisten toimilohkojen (calc, cmp) vakiot - näiden toimilohkojen yhteydessä ei voi käyttää Common - Constants left/right -tyyppisiä vakioita, vaan vakioarvot tulee kirjoittaa toimilohkon kaavan sisään. Jos tarvitaan vakioarvoa, jota pitää voida muuttaa buggerilla, tehdään se esimerkiksi rajapintaportin tai ccoX/Constant left/right -yhdistelmän avulla.
Moduulia ei saa tallennettua Repositoryyn!
Tarkista virheilmoitus ja toimi sen mukaan! Useimmiten ongelma on päällekkäisissä I/O-osoitteissa tai I/O-moduuleiden nimissä.
Moduulia ei saa ladattua järjestelmään!
Tarkista virheilmoitus ja toimi sen mukaan! Usein virheilmoitus viittaa DNAexplorerin Check Logiin (Logs - Check Log).
Moduuli tallentuu ja lataantuu oikein, mutta tekemäni ohjelmamuutokset eivät tunnu vaikuttavan lainkaan!
Tarkista
- että ymmärrät tekemiesi muutosten toiminnan varmasti oikein. Käytä tarvittaessa buggeria.
- että I/O-kehikon PIC-numero vastaa ohjelmasi I/O-moduulien PIC-numeroa.
- ettei järjestelmään ole jäänyt vanhaa I/O-moduulia "kummittelemaan" uuden moduulin osoitteeseen. Tämä tapahtuu seuraamalla BsGUI:n avulla prosessiaseman virhelokia samalla kun uusi moduuli ladataan järjestelmään. "Kummitusmoduulin" tapauksessa lokiin tulostuu virheilmoitus, jossa näkyy "kummitusmoduulin" ja sen moduulin nimi, jota yritetään ladata "kummituksen" päälle. Kun kummitusmoduulin nimi on selvillä, se voidaan tuhota DNAexplorerin komennolla Upload/Download - Delete Functions from Environment...
am-toimilohkon out-lähtö ei toimi
Toimii se.
Yleistä
- Automaatiomoduulin nimessä ei saa olla pistettä. Tämä koskee siis sitä nimeä, joka näkyy DNAexplorerin kansioissa sekä FbCAD-moduulin Positio-kentässä.
- FbCAD-sovelluksen I/O-moduuleissa ei saa olla kytkemättömiä rajapintaportteja. Tämä on yleinen virheilmoituksen syy BOU- (:c ja :cb) ja AOU-korttien yhteydessä. Kytke käyttämätön portti vaikkapa rajapintaporttiin Common -> Interfaces out....
Päivitetty 16.11.2023
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi