Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Opintojaksot / Aiemmin pitämäni opintojaksot / Automaation informaatiojärjestelmät /
OPC

OPC on avoimen tiedonsiirron standardi, jota käytetään teollisuuden automaatiosovelluksissa, lähinnä PC-valvomojen, ohjelmoitavien logiikoiden ja automaatiojärjestelmien välillä. Alkujaan OPC on lyhenne sanoista OLE for Process Control, mutta standardoinnista huolehtiva OPC Foundation antaa OPC:lle nykyään merkityksen Open Connectivity via Open Standards eli avointa liitettävyyttä avoimilla standardeilla. OLE tulee sanoista Object Linking and Embedding viitaten olio-ohjelmointiin. OPC standardin määritteli vuonna 1996 ryhmä teollisuusautomaation toimittajien edustajia. Standardi määrittää reaaliaikaisen tuotantotiedonvälityksen eri valmistajien automaatiojärjestelmistä.

Ensimmäisen julkaisun jälkeen perustettiin säätiö, OPC Foundation, huolehtimaan standardin ylläpidosta ja kehityksestä. Järjestön tavoitteena on laatia avoimia määrittelyjä automaatiosovellusten integrointiin ja prosessidatan siirtoon.

OPC-määrittelyt

Tunnetuimmat OPC-määrittelyt ovat DA (Data access), A&E (Alarms and Events) ja HDA (Historical Data Access). Näistä DA on tarkeitettu reaaliaikaisen prosessidatan siirtoon prosessilaitteista ja ohjausjärjestelmistä. A&E on tarkoitettu hälytys- ja tapahtumatietojen välittämiseen ja HDA puolestaan on tarkoitettu historiatietojen siirtoon eli tiedonkeruuseen. Edellä mainitut OPC-määrittelyt perustuvat Microsoftin kehittämille OLE, COM, ja DCOM tekniikoille, jotka on luotu Windows-käyttöjärjestelmän käyttöön, ja niin ollen rajoittavat sovelluskohteet Windows-ympäristöihin.

Tällä hetkellä OPC on työstämässä uutta OPC Unified Architecture (OPC UA) -määrittelyä, jonka tarkoituksena on yhdistää kaikki edelliset määrittelyt yhteisen rajapinnan taakse. Uuden määrittelyn tavoitteena on parantaa järjestelmien yhteensopivuutta, luotettavuutta ja skaalautuvuutta. Toisin kuin nykyinen OPC-määrittely, OPC UA ei perustu Microsoftin COM-tekniikkaan, joten se ei ole riippuvainen Windows-ympäristöstä.

Asiakas-palvelin -malli

OPC-palvelin on yleensä tietylle automaatiolaitteelle tehty ohjelma, joka pystyy välittämään mittaus- ja ohjaustietoja ko. laitteen ja ulkopuolisen järjestelmän välillä. Tunnetuimmille automaatiojärjestelmille ja ohjelmoitaville logiikoille on tarjolla laitevalmistajan tai ulkopuolisen toimittajan OPC-palvelimia.

OPC-asiakas voi olla esimerkiksi PC-valvomo-ohjelmisto, joka pyytää tarvitsemansa tiedot OPC-palvelimelta sekä lähettää valvomolta tulevat käskyt OPC-palvelimen kautta kohdelaitteelle. Alla olevassa kuvassa on esitetty toinen sovellusesimerkki, jossa automaatiojärjestelmä ja ohjelmoitava logiikka voivat välittää tietoja toisilleen OPC-yhteyden kautta. OPC-rajapinta mahdollistaa siis eri valmistajien ohjelmistojen ja laitteiden välisen kommunikoinnin yhteisellä kielellä.


Kuva 1. Esimerkki kahden laitteen välisestä OPC-yhteydestä

Tulevaisuus

OPC-UA (Unified Architecture) on uusin OPC-määrittely. Uusi rajapinta voidaan toteuttaa Javalla, .NET -ympäristössä tai C-ohjelmointikielellä, jolloin vältetään aiempien versioiden kaltainen riippuvuus Windows-pohjaisesta alustasta.

Lähteet

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
( 1) Automaation informaatiojärjestelmät
Sivu 2/10Seuraava >>
(3) OPC-harjoitus
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi