Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Opintojaksot / Automaatiojärjestelmien perusteet / Valmet DNA (MetsoDNA) How-to / I/O-simulointi /
Simulointi SEX-bitin avulla

BOU8-kortin simulointi

Kun binäärilähtö asetetaan simulointitilaan, se toimii, vaikka kyseistä korttia tai I/O-kehikkoa ei olisi edes kiinni järjestelmässä. Ainoa ero oikeasti toimivaan järjestelyyn on, että moduulin takaisinkytkentäpisteessä :cb on päällä vikabitti sex.

BOU8-moduuli sisältää aina I/O-toimilohkon iobou8. Sen suoritusjärjestys on aina 1, joten toimilohkoa kutsutaan nimellä 1iobou8. Tässä toimilohkossa on mm. simuloitu lähtö sout, joka on rakenteista tyyppiä bo, joka taasen koostuu jäsenistä bv (binary value) ja pw (pulse width). Binäärilähtö saadaan simulointitilaan asettamalla jäsenen bv vikabitti sex ykköseksi. Polku muutettavaan tietoon on siis:

Tietopiste, jota pitää muuttaa, on siis pr:FV100.O1:1iobou8:sout:bv. Test-työkalulla muuttaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Klikkaa Test Values > Enter Value by Name
  2. Avautuu Enter New Value -ikkuna. Klikkaa Fault >> -painiketta, niin saat myös vikabitit näkyviin.
  3. Kirjoita kenttään Name: muutettavan tietopisteen nimi kuten alla olevassa kuvassa. Muista muuttaa moduulin nimi K0ABFC100.O oman moduulisi nimen mukaiseksi!
  4. Klikkaa New value: -kenttää, jolloin (mikäli olet kirjoittanut tietopisteen nimen oikein) hetken päästä Type: ja Actual value: -kenttiin tulee prosessiasemalta luetut arvot.

  1. Klikkaa vikabitti Exceptional source (Sex) (128) päälle
  2. Kenttään Fault as number: tulee arvo 128
  3. Älä klikkaa OK, vaan lue kuvan alapuolella olevat ohjeet!

  1. Klikkaa Apply, jolloin Actual value: -kenttä muuttuu hetken päästä keltaiseksi ja arvoksi tulee joko 0+128 (kuten alla olevassa kuvassa) tai 1+128. Huomaa, että varsinaisella signaalin arvolla ei ole merkitystä, vaan I/O-kortti "muka tottelee" sovelluksen (eli tässä tapauksessa mgv-toimilohkon) kirjoittamaa arvoa.
  2. Klikkaa OK, jolloin ponnahdusikkuna sulkeutuu.

I/O-moduuli on nyt simulointitilassa ja välittää ohjaussovelluksen mgv-toimilohkon c-tuloonsa kirjoittamat arvot cb-lähtöönsä sexillä höystettynä. Simulointi lopetetaan avaamalla simulointiponnahdusikkuna ja poistamalla väkänen vikabitin Exceptional source kohdalta - muista klikata Apply!

BIU8-kortin simulointi

Binääritulon simulointi tapahtuu muuten samalla tavalla, paitsi että muokattavan tietopisteen nimi on nyt pr:FV100.I0:1iobiu8:sme:

sme-tietopisteen tyyppi on bin ja siinä ei ole jäseniä, vaan vikabitit ovat suoraan jäsenessä sme. Asettamalla sme:n sex-vikabitti päälle, voi tietopisteen sme binääriarvon asettaa vapaasti ykköseksi tai nollaksi.

Profinet-I/O -korttien simulointi

Simulointi tapahtuu kuten yllä esitetty BIU8-kortin simulointi, mutta muokattavan tietopisteen nimeen vaihdetaan I/O-toimilohkon nimeksi ko. I/O-korttia vastaava nimi. Esimerkiksi WORD -> ana-tulokortin I/O-moduulin nimi on 1ioiecis ja ana -> WORD-lähtökortin tapauksessa taasen 1ioiecos.

IO-moduulien nimi selviää helpoiten avaamalla FbCADissä ko. I/O-moduulin ponnahdusikkuna valikosta Edit > Values, jolloin I/O-moduulin tyyppi näkyy ponnahdusikkunan oikeassa alareunassa (ks. kuva alla). I/O-moduulin nimen alussa on merkkijono 1io ja perään liitetään I/O-moduulin tyyppi - tässä siis I/O-moduulin nimeksi tulisi 1ioiecos.

Muiden I/O-korttien simulointi

Muiden tulokorttien simulointi tapahtuu kuten yllä esitetty BIU8-kortin simulointi, kun muokattavan tietopisteen nimeen vaihdetaan I/O-toimilohkon nimeksi ko. I/O-korttia vastaava nimi: esimerkiksi AIU8-kortin I/O-moduulin nimi on 1ioaiu8. Lähtökorttien nimeys noudattaa samaa periaatetta; I/O-moduulin nimeksi vaihdetaan esimerkiksi AOU4-kortin yhteydessä 1ioaou4.

Päivitetty 6.11.2022

<<  Edellinen
(2) Simulate-toiminne
Sivu 3/4Seuraava >>
(4) Profinet-I/O:n simulointi
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi