Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Opintojaksot / Automaatiojärjestelmien perusteet / Valmet DNA (MetsoDNA) How-to / mgv- ja mtr-toimilohkot /
mtr-toimilohko

Tällä sivulla on kaksi esimerkkiä moottoria ohjaavasta FbCAD-moduulista. Ensimmäisessä moduulissa moottoriin on kytketty käyntitieto BIU8-kortilta, toisessa käyntitieto otetaan käynnistyskäskyn takaisinkytkennästä.

Lisäksi esitellään toimilohkon konfigurointiparametrit ton, toff, safe, mac, amc, ldc, dlc, cuu, puls, tp ja toa.

mtr - käyntitieto I/O:sta

Parametrilomakkeet (Edit > Values) tulevat näkyviin klikaamalla mtr-lohkoa tai käyttöliittymämoduuleita (positio- ja tapahtumamoduulit mtr-lohkon yläpuolella).

mtr - käyntitietoa ei käytössä

Jos moottoritoimilaitteelle ei ole takaisinkytkentätietoa käyntitilasta, sellainen pitää rakentaa itse kytkemällä mtr-lohkon onb-tulosta (lohkon oikealla puolella) signaali vikabittisuodatuksen kautta ins-tuloon. Vikabittien suodattaminen käy helpoiten ccob-lohkolla, jonka vikabittimaski fbmask konfiguroidaan arvoon 127. Vikabittien suodatus tarvitaan, koska muuten latauksen jälkeinen onb-tulon vikatila jäisi pyörimään toimilohkon kautta "hullun luuppiin". Huomaa ccob lohkon tulojen ja lähtöjen kytkentä tässä tapauksessa: toimilohko otetaan valikon kohdasta ccoX right..., jotta päästään valitsemaan lohko, jossa tulot ovat oikealla ja lähdöt vasemmalla puolella.

Parametrilomakkeet (Edit > Values) tulevat näkyviin klikaamalla mtr-lohkoa tai käyttöliittymämoduuleita (positio- ja tapahtumamoduulit mtr-lohkon yläpuolella).

ton, toff - aikavalvonta-ajat

Parametreilla ton ja toff määritellään ns. aikavalvonta-ajat sekunneissa desimaalilukuna. Desimaalierottimena käytetään Valmet DNA:ssa pistettä.

Aikavalvonnan avulla tarkkaillaan moottorin toimintaa. Moottorin toimiessa normaalisti, se käynnistyy ko. toimilaitteelle ominaisen maksimiajan kuluessa, jolloin sähkökeskuksen kontaktorilta kytketty apukosketintieto antaa ins-tulolle ykkösen. Mikäli laitteelta jostain syystä kuluukin pidempi aika päästä perille, siinä on joku vika. Moottorin tapauksessa tämä johtuu useimmiten siitä, että sähkökeskuksen moottoriin liittyvältä kennolta on lauennut suoja, eikä kontaktorille tule ohjausjännitettä.

Valvonta-ajat voidaan mtr-lohkossa määritellä erikseen käynnistys- ja pysäytyssuuntaan.

mac, amc, ldc, dlc - ohjaustahon vaihtamisen sallinta

Nämä parametrit ovat nimiltään ja toiminnaltaan identtiset mgv-lohkon kanssa.

Näillä bin-tyyppisillä parametreilla määritellään, miten toimilaitteen ohjaustahon valintaa voidaan vaihtaa. mtr-toimilohkolla on kaikiaan kolme ohjaustahoa:

Manuaali-ja automaattiohjauksia ovat ns. järjestelmäohjauksia. Paikallisohjaus ei siis ole järjestelmäohjaus. mtr-lohko voi olla joko järjestelmäohjauksella (siis manuaali- tai automaattiohjauksella) tai paikallisohjauksella. Paikallisohjauksella on järjestelmäohjauksia korkeampi prioriteetti. Pakko-ohjaukset (fon ja foff) ovat kaikista korkeimmalla prioriteetilla.

Parametrit vaikuttavat seuraavasti:

  • mac - manual to auto changeover
    1. = vaihto manuaalilta automaatille ei ole sallittu
    2. = vaihto manuaalilta automaatille sallittu
  • amc - auto to manual changeover
    1. = vaihto automaatilta manuaalille ei ole sallittu
    2. = vaihto automaatilta manuaalille sallittu
  • ldc - local to DCS changeover
    1. = vaihto paikallisohjaukselta järjestelmäohjaukselle ei ole sallittu
    2. = vaihto paikallisohjaukselta järjestelmäohjaukselle sallittu
  • dlc - DCS to local changeover
    1. = vaihto järjestelmäohjaukselta paikallisohjaukselle ei ole sallittu
    2. = vaihto järjestelmäohjaukselta paikallisohjaukselle sallittu

Tämän sivun kuvissa olevissa mtr-symboleissa ei ole paikallisohjauksen kytkentämahdollisuutta. Jos sovelluskohteessa tarvitaan paikallisohjausta, valitaan käyttöön mtr-symboli, jossa paikallisohjaus on kytkettävissä.

Päivitetty 25.3.2024

<<  Edellinen
(2) mgv-toimilohko
Sivu 3/4Seuraava >>
(4) mgv/mtr-käyttöliittymä
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi