Automaatiojärjestelmiin liittyvää sanastoa
461 531 626
Kokous, jossa automaatio- ja prosessisuunnittelijat sekä käyttäjät käyvät systemaattisesti läpi prosessin hallintaa suunnitteilla olevan automaatiojärjestelmän avulla.
Automaatiolaitteista ja ohjelmistoista muodostuva järjestelmä, joka toteuttaa prosessin hallinnan automaattiset osat. Suorittaa siis toimintoja mittauksista ja toimilaiteohjauksista käyttöliittymiin ja tuotannonohjaukseen. Perusosia ovat kenttälaitteet, tiedonkäsittelylaitteet, käyttöliittymälaitteet jne.
Termillä automaatiojärjestelmä on myös kaksi muuta merkitystä. Se voi tarkoittaa on automaatiotuotetta, kuten markkinoilla olevat automaatiojärjestelmät. Toisaalta se voi tarkoittaa myös tietylle tehtaalle asennettua kokonaisuutta, joka voi sisältää useiden toimittajien laitteita ja järjestelmiä.
Laitoksen automaation olemassaoloaika ideoinnista ja suunnittelusta käytöstä poistoon ja automaatioon liittyvien tietojen tuhoamiseen. Elinkaarisuunnittelulla pyritään ennakoimaan tarvittavia huolto-, päivitys- ja laajennustoimenpiteitä.
Automaatiojärjestelmän suunnitteluvaiheeseen ajoittuva tehtävä, jossa toimittaja tarkentaa järjestelmän ohjelmiston ja laitteiston kokonaisrakenteen sekä jatkosuunnittelussa käytettävät ohjeet ja malliratkaisut.
Automaation suunnittelualue, joka käsittelee antureiden ja toimilaitteiden valintaa, niiden sijoittamista rosessiin, laitteiden asennusta, kaapelointia sekä liityntää muuhun automaatiojärjestelmään.
Automaatiojärjestelmän toiminnallisen testausvaiheen alavaihe, jonka aikana järjestelmän toiminnallisten kokonaisuuksien toimivuus tarkistetaan mahdollisimman todellisissa prosessiolosuhteissa käyttäen mahdollisuuksien mukaan oikeita prosessiaineita.
Automaatiojärjestelmän toiminnallisen testausvaiheen alavaihe, jonka aikana järjestelmän yksittäiset toiminnot testataan turvallisissa olosuhteissa käyttäen vaarattomia aineita, kuten vettä tai erilaisia korvikemassoja.
Kylmätestauksesta käytetään myös nimitystä vesiajot.
Henkilö tai henkilöryhmä, joka käyttää tai ylläpitää järjestelmää. Jos halutaan korostaa, että kyseessä on esim. valvomonhoitaja, voidaan käyttää ilmaisua loppukäyttäjä (end user).
Asiakkaan esisuunnitteluvaiheessa laatima dokumentti, joka kuvaa hankittavan automaatiojärjestelmän toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset käyttäjän näkökulmasta ottamatta kantaa toteutukseen. Dokumentti sisältää myös eri elinkaarivaiheissa sovellettaviin menettelyihin ja resursseihin liittyviä vaatimuksia.
Automaation todennetusti hyväksytyn testauksen päättävä etappi, jossa automaatiojärjestelmä luovutetaan tuotannolliseen käyttöön.
Puhekielessä käyttöönotolla tarkoitetaan usein laajemmin laitteiston asennuksen jälkeisiä vaiheita tuotannolliseen käyttöönottoon saakka. Vastaava englanninkielinen termi on tällöin commissioning.
Niiden suunniteltujen ja järjestelmällisten toimintojen joukko, joilla saavutetaan luottamus siihen, että toiminta täyttää laatuvaatimukset. Olennaista on toiminnan hallittu ja ennalta suunniteltu dokumentointi, jotta laadun toteutuminen voidaan tarvittaessa osoittaa.
Vaaraa aiheuttavan toimenpiteen esto.
Automaatiojärjestelmän elinkaaren etappi, jossa toimittaja toteaa omalta osaltaan järjestelmän olevan valmis ja asiakas hyväksyy ja vastaanottaa sen vastuulleen.
Katselmus, jossa määrittelydokumenttien (käyttäjävaatimukset, toiminnallinen kuvaus) sisältö ja standardinmukaisuus tarkastetaan esim. projektin alussa sopimuksen pohjaksi tai lopulla hyväksytyksi sovellusversion määrittelykuvaukseksi.
Automaatiojärjestelmän määrittelyvaiheen alavaihe, jonka aikana asiakas ja toimittaja kuvaavat automaatiojärjestelmän toiminnot sopimusta, tarkempaa suunnittelua ja toteutusta varten.
Koko ohjauspiirin testaus anturilta automaatiojärjestelmän näytölle ja takaisin toimilaitteelle.
Fyysinen kokonaisuus, joka sisältää kaikki laitteistot, järjestelmät ja rakenteet, joita tarvitaan yhden tai useamman prosessin suorittamiseksi
Prosessin virtauskaavion pohjalta tehty, prosessilaitteiden osalta yksityiskohtainen kaavio. Mukana ovat automaation instrumentit ja toimilaitteet.
Automaation toimintojen esittämisen tarkkuustaso vaihtelee. Joskus PI-kaaviossa esitetään esim. säätöjä ja lukituksia ja niiden riippuvuuksia.
Aktiivinen toiminto, joka siirtää prosessin takaisin turvalliseen tilaan, esim. hätäseis tai ajon keskeytyminen virhetilanteessa.
Automaatiojärjestelmän toteutusvaiheeseen ajoittuva, toimittajan tiloissa suoritettava testausjakso, jonka avulla toimittaja ja asiakas vakuuttuvat järjestelmän riittävästä toimitusvalmiudesta. FAT päättyy etappiin nimeltä toimituslupa.
Tekninen dokumentti, joka määrittelee tarjottavan automaatiojärjestelmän toiminnallisen rakenteen ja yksittäiset toiminnot lyhyesti ja käyttäjän ymmärtämällä tavalla.
Toimintojen ohella dokumentti sisältää yleensä karkean tason toteutustekniikkaa. Ensimmäisen version laatii toimittaja tarjouksen yhteydessä, ja sitä tarkennetaan asiakkaan kanssa sopimusneuvotteluiden aikana.
Automaatiojärjestelmän elinkaarivaihe, jonka aikana toimittaja pyrkii osoittamaan kylmä- ja kuumatestauksen avulla, että asiakkaan tiloihin asennettu järjestelmä vastaa toiminnallista kuvausta ja sopimusta
Tutkintaan ja objektiivisen todistusaineiston tuottamiseen perustuva varmistuminen siitä, että määritellyt vaatimukset on täytetty.
Automaatiojärjestelmän elinkaarivaihe, jonka aikana toimittaja valmistaa, kokoaa ja testaa automaatiojärjestelmän. Toteutusvaihe päättyy etappiin nimeltä toimituslupa, jossa asiakas ja toimittaja yhdessä toteavat järjestelmän olevan valmis siirrettäväksi asennuspaikalle.
Automaatiojärjestelmän elinkaarivaihe, jonka aikana kelpoistettua järjestelmää käytetään tuotteiden valmistukseen.
Nimetty järjestelmä joka sekä toteuttaa ohjattavan laitteiston turvallisen tilan saavuttamiseksi tai ylläpitämiseksi tarpeelliset vaaditut turvatoiminnot että on tarkoitettu saavuttamaan yksin tai muiden turvallisuuteen liittyvien järjestelmien, muun teknologian turvallisuuteen liittyvien järjestelmien tai ulkoisten riskin vähennyskeinojen kanssa vaadittujen turvatoimintojen tarpeellinen turvallisuuden eheys.
Toiminta, joka toteutetaan turvallisuuteen liittyvällä järjestelmällä, muun teknologian turvallisuuteen liittyvällä järjestelmällä tai ulkoisilla riskin vähennyskeinoilla, jonka toiminnan tarkoitus on saavuttaa tai pitää ohjattavassa laitteessa turvallinen tila tiettyyn vaaralliseen tapahtumaan nähden.
Kuumatestauksen aloittava automaatiojärjestelmän elinkaaren etappi.