timohei.net / Opintojaksot
/ Production Automation Project
/
Lähtöaineisto
2. viikon sessio: Tallettakaa lähtöaineiston luonnos Moodleen kohtaan Projektin lähtöaineiston luonnos ja klikatkaa se arvioitavaksi, niin käyn sen läpi ja kommentoin.
Lähtöaineisto tehdään kirjassa "Laatu automaatiossa" kuvatun määrittelyn Liite D: Mallidokumentteja, Käyttäjävaatimukset ss. 144-150 mukaisesti tai mikäli se ei ole saatavissa, sivuillani olevan mallipohjan mukaan.
Projektissa tulee olla yksi PID-säädin, jossa on yksi analogiamittaus ja yksi analogiaohjaus! Tämä
vaatimus siitä syystä, että muuten koko opintojen aikana ei välttämättä
tule vastaan yhtään ohjelmoitavilla logiikoilla toteutettavaa
PID-säädintä.
Vaikka säätöperiaate sinällään olisi hyvinkin tuttu,
on säätimen toteuttaminen etenkin logiikalla aina ensimmäisellä kerralla
hyvin haasteellista, suorastaan opettavaista. Tämä oppimiskokemus on
huomattavasti hauskempi suhteellisen stressittömässä
opiskeluympäristössä kuin ensimmäisessä työpaikassa muun projektiporukan
odottaessa. Se olisi tietysti
unohtumaton elämys, jota ei välttämättä muille kuin vihamiehilleen
soisi.
I/O-määrät
- 8-14 binäärituloa
- 8-10 binäärilähtöä
- 1-2 analogiatuloa
- 1 analogilähtö
Jos prosessin I/O-määrä ei millään mahdu yllä annettuihin rajoihin, voidaan ylimääräiset tulo- ja lähtösignaalit määritellä jostain ulkoisesta järjestelmästä, kuten erillisestä PLC:stä tai muusta järjestelmästä esimerkiksi Modbusin tai Profinetin kautta tulevaksi. Tällöin kyseisiä signaaleita ei merkitä I/O-luetteloon, vaan omaan, väylän kautta kommunikoitavien signaalien luetteloon.
Lähtöaineistossa tulee kuvata tilattu kokonaisuus kattavasti. Aineistossa pitää olla ainakin seuraavat osat:
- Toimintakuvaus
- Aloita kokonaisuuden kuvauksesta (yleiskuvaus, "the big picture") ja etene osaprosessien kuvaukseen
- PI-kaavio (ks. myös instrumentoinnin piirrosmerkit) ja sanallinen kuvaus prosessilaitteiston ja ohjelmiston toiminnasta - (Piping and Instrumentation) - Visiolla saa näppärästi luotua PI-kaavion, kun uutta piirrosta aloittaessa käytät hakua Piping and instrumentation.
- Aina kun mainitaan joku mittaus, ohjaus tai säätöpiiri, pitää samassa yhteydessä yksilöidä ko. mittaus, ohjaus tai säätöpiiri positiotunnuksella - esim. "Venttiilin V-100 asentoa ohjataan sekoitussäiliön pintasäädön LIC-100 pintamittauksen LI-100 arvon perusteella analogilähdöllä LC-100".
- kuvauksessa tulee esittää myös tyypilliset ajoarvot sallittuine vaihteluväleineen (esim. kiertoveden lämpötilan tavoitearvo riippuu ulkolämpötilasta oheisen käyrän mukaan, hälytysrajat +- 5 astetta; tulipesän paine -100 mbar, hälytysrajat -300/+-0 mbar jne.)
- Säätökaaviot ja -kuvaukset
- Lukitukset ja vapautukset sanallisesti ja tarvittaessa logiikkakaavioina
- Lukitus tarkoittaa yksittäisten laitteiden tilan pakottamista turvalliseen tilaan turvallisuuden takaamiseksi tai laitteiden rikkoutumisen estämiseksi. Lukitus muuttaa tarvittaessa "väkisin" kohteen tilaa esimerkiksi pysäyttämällä tyhjennyspumpun säiliön tyhjentyessä, koska ko. pumppua ei saa käyttää kuivana.
- Vapautus tarkoittaa yksittäisten laitteiden tilan muuttamisen estämistä. Esimerkiksi käynnistysvapautuksen puuttuminen estää syöttövesipumpun käynnistämisen, jos pumpun jälkeen oleva säätöventtiili ei ole täysin kiinni. Kun pumppu on saatu käyntiin, vapautuksen poistuminen venttiilin avautumisen takia ei pysäytä pumppua. Vapautus ei koskaan muuta laitteen tilaa, se voi vain estää laitteen tilan muuttamisen!
- Oheisen kuvan vapautusesimerkki Valmet DNA:n Logic CADillä piirrettynä: Tyhjennyspumpun käynnistysvapaus = [Säiliön 1 tyhjennysventtiili auki JA pinta ei alle rajan] TAI [Säiliön 2 tyhjennysventtiili auki JA pinta ei alle rajan]
- Vikatilanteiden hallinta niiltä osin kuin tarvitaan täydentämään lukitustietoja
- Ylös- ja alasajo
- Hätäseis-toiminne
- Automaatiolaitteiston kuvaus
- sanallinen kuvaus vaadituista laitteiston ominaisuuksista
- kuvaus olosuhteista, jossa laitteisto tulee toimimaan
- I/O-luettelo, jossa kuvataan liityntöjen
- positiotunnus
- tyyppi (binääri/analogi/...)
- signalointi (4-20 mA/1-5 V/0-300 Hz/induktiivinen avautuva kosketin...)
- skaalaus (esim. 0..20 kg/s) tai binäärisignaaleissa toimintapiste ja -suunta (esim. pinta yli 60 % > kosketin avautuu)
- toiminta (esim. sekoitussäiliön yläpintarajakytkin)
Tilaajaryhmä tallettaa tekemänsä lähtöaineiston alkuperäisen version Moodleen ja hyväksyttää sen minulla ennen aloituspalaverin pitämistä.
Toimittajaryhmä vastaa I/O-luettelon päivittämisestä (I/O-osoite- ja muut muutokset).
Päivitetty 25.9.2024
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi