timohei.net / Opintojaksot
/ Prosessiautomaation projekti
/
Lähtöaineisto
Lähtöaineistossa tulee kuvata tilattu kokonaisuus kattavasti. Dokumentoinnin tasoa voi arvioida miettimällä, pystyisitkö itse toteuttamaan projektin tekemänne lähtöaineiston perusteella.
Lähtöaineisto tehdään kirjassa "Laatu automaatiossa" kuvatun määrittelyn Liite D: Mallidokumentteja, Käyttäjävaatimukset ss. 144-150 mukaisesti tai mikäli se ei ole saatavissa, sivuillani olevan mallipohjan mukaan.
Kurssilla syvennytään prosessitekniikkaan (Satu) ja prosessiautomaatioon (Timo). Prosessitekniikkaa opiskellaan panostamalla Production Automation Project -kurssia enemmän lähtöaineiston prosessikuvauksen realistisuuteen.
I/O-määrät
Tarvittava I/O-määrä määräytyy prosessin vaatimusten mukaan. Valmet DNA -ympäristö sallii huomattavasti isomman I/O-määrän kuin Produaction Automation Projectissa käytettävä Siemens S7-1200 -logiikka. Erityisesti analogialiityntöjen määrä on tarkoitus olla suurempi, koska prosessiteknisessä sovelluksessa PID-säätöjä sekä muita analogiamittauksia ja -ohjauksia on väkisinkin enemmän.
Toimintakuvaus
- Aloita kokonaisuuden kuvauksesta (yleiskuvaus, "the big picture") ja etene osaprosessien kuvaukseen
- PI-kaavio (ks. myös instrumentoinnin piirrosmerkit) ja sanallinen kuvaus prosessilaitteiston ja ohjelmiston toiminnasta - (Piping and Instrumentation) - Visiolla saa näppärästi luotua PI-kaavion, kun uutta piirrosta aloittaessa käytät hakua Piping and instrumentation.
- Aina kun mainitaan joku mittaus, ohjaus tai säätöpiiri, pitää samassa yhteydessä yksilöidä ko. mittaus, ohjaus tai säätöpiiri positiotunnuksella - esim. "Venttiilin V-100 asentoa ohjataan sekoitussäiliön pintasäädön LIC-100 pintamittauksen LI-100 arvon perusteella analogilähdöllä LC-100".
- kuvauksessa tulee esittää myös tyypilliset ajoarvot sallittuine vaihteluväleineen (esim. kiertoveden lämpötilan tavoitearvo riippuu ulkolämpötilasta oheisen käyrän mukaan, hälytysrajat +- 5 astetta; tulipesän paine -100 mbar, hälytysrajat -300/+-0 mbar jne.)
- Säätökaaviot ja -kuvaukset
- Lukitukset ja vapautukset sanallisesti ja tarvittaessa logiikkakaavioina (esim. polttoaineensyöttöruuvin käynnistysvapautus = ilmapuhallin käy JA savukaasun lämpötila < 50 astetta)
- Vikatilanteiden hallinta niiltä osin kuin tarvitaan täydentämään lukitustietoja
- Ylös- ja alasajo
- Hätäseis-toiminne
Automaatiolaitteiston kuvaus
- sanallinen kuvaus vaadituista laitteiston ominaisuuksista
- kuvaus olosuhteista, jossa laitteisto tulee toimimaan
I/O-luettelossa kuvataan automaatiojärjestelmän tulojen ja lähtöjen
- positiotunnus
- tyyppi (binääri/analogi/...)
- signalointi (4-20 mA/1-5 V/0-300 Hz/induktiivinen avautuva kosketin...)
- skaalaus (esim. 0..20 kg/s) tai binäärisignaaleissa toimintapiste ja -suunta (esim. pinta yli 60 % > kosketin avautuu)
- toiminta (esim. sekoitussäiliön yläpintarajakytkin)
- ei I/O-osoitteita, koska tässä projektissa ne päättää toimittaja
Lähtöaineiston hyväksyttäminen
Tilaajaryhmä tallettaa tekemänsä lähtöaineiston alkuperäisen version Moodleen ja hyväksyttää sen minulla ennen aloituspalaverin pitämistä.
Lähtöaineiston ylläpito
Toimittajaryhmä vastaa I/O-luettelon päivittämisestä (I/O-osoite- ja muut muutokset).
Palavereissa tehdyt täydennykset ja muutokset dokumentoidaan palaverimuistioihin eli niitä ei tarvitse tässä projektissa päivittää alkuperäiseen lähtöaineistoon. "Oikeassa elämässä" lähtöaineisto luonnollisestikin päivitettäisiin niin, että se olisi aina parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan ajan tasalla ja oikein. Tällöin pitää myös pitää huolta dokumentin versioinnista, ts. dokumentin kansi- tai esilehdillä pitää olla näkyvillä dokumentin versio- ja muutoshistoria.
Päivitetty 6.2.2023
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi