Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Aiemmin pitämäni opintojaksot / Tuotannon käynnissäpito /
Redundanttisuus

Tavallisimmat turvallisuuteen liittyvät redundanssiperiaatteet ovat:

"Turvallisuuteen liittyvää mittausta saadaan käyttää säätöön tai automaattisiin ohjauksiin mikäli turvatoiminnan eheystasovaatimus (TET) on korkeintaan 2, ja vain, jos säädön vikaantuminen ei aiheuta turvatoiminnon vaarallista vikaantumista, mikä on voitava osoittaa. Käytännössä tämä usein edellyttää että mittaus on toteutettu redundanttisesti, esim. 1/2, 2/3 tai 2/4 -periaatteella ja mittausarvojen keskinäisiä poikkeamia valvotaan."

Lähde: KLTK 10 Kattilalaitoksen turvallisuuteen liittyvä automaatio, Kattilalaitosten turvallisuuskomitea

Binäärisignaaleilla esimerkiksi 2/3-valinta tarkoittaa, että kahden signaalin tila valitaan lähdön tilaksi: jos tulosignaaleilla on tilat 1,0 ja 1, tulee lähtösignaaliksi 1, koska se on (vähintään) kahden tulon tila.

Analogiamittauksissa esimerkiksi 2/3-valinta voidaan toteuttaa mediaanivalintana, jolloin lähtösignaaliksi valitaan kolmesta tulosignaalista arvoltaan keskimmäinen.

Harjoitus 3 - Redundanttisuus

Harjoitus 3.1

Luo logiikkasovellus, joka lukee kolmea binäärituloa, tekee niistä

  1. 1/2-valinnan,
  2. 2/2-valinnan sekä
  3. 2/3-valinnan

ja vie tulokset binäärilähtöön.

Harjoitus 3.2

Lisää sovellukseen hälytys viallisesta mittauksesta. Mittaus tulkitaan 2/3-valinnassa vialliseksi, mikäli se poikkeaa kahdesta muusta mittauksesta tarpeeksi kauan. Aseta viiveeksi tässä harjoituksessa 10 sekuntia. Todellisessa prosessissa viiveen pituus riippuu mitattavasta prosessisuureesta, mittausten laadusta ja ajotavoista.

Kytke hälytystieto omaan lähtöönsä!

Tee harjoituksesta raportti ja palauta se Oivaan!

Päivitetty 28.8.2022

<<  Edellinen
(4) CJ1M-logiikan I/O-konfiguraatio
Sivu 5/5Takaisin ensimmäiseen >>
(1) Tuotannon käynnissäpito
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi