Tietokoneiden näyttöjä, joissa näkyy kuvaa automaatiolaboratorion laitteistosta. Monitoreiden takana näkyy sama laitteisto kuin kuvissa.

timohei.net / Opintojaksot / Soveltava ohjelmointi / Python-ohjelmointi /
IDLE-ympäristön käyttäminen

Viime kerralla Python-ohjelmointiympäristön asennuksen yhteydessä koneelle tuli myös IDLE-kehitysympäristö. IDLE on sisältää yksinkertaisen editorin ja Python-komentotulkin.

Tällä sivulla esitetään IDLE-ympäristön käyttö Windows 10 -käyttöjärjestelmässä.

Notepad++ on huomattavasti monipuolisempi, avoimen lähdekoodin editori, joka kannattaa asentaa omalle koneelle, jos aikoo ohjelmoida perusteita enemmän. Sitä käytettäessä Python-ohjelmien testaus tehdään esimerkiksi Windowsin komentoikkunassa (cmd) tai IDLEn komentoikkunassa. Notepad++:ssa ei itsessään ole komentotilaa, jossa Python-kielisiä ohjelmia voisi suorittaa.

IDLEn käynnistäminen

Käynnistä IDLE painamalla Windows-näppäintä, kirjoittamalla IDLE ja klikkaamalla IDLEn kuvaketta.

Asetuksien muuttaminen

IDLE avautuu oletuksena komentotulkkitilaan, jolloin ikkunan yläreunassa näkyy teksti Python 3.8.0 Shell. Aloitustilan voi halutessaan muuttaa klikkaamalla valikosta Options > Configure IDLE, valitsemalla avautuvasta ikkunasta välilehden Windows ja vaihtamalla valintatäpän kohdasta Window Preferences > At Startup > Open Shell Window kohtaan Open Edit Window.

Saman ikkunan välilehdestä Fonts/Tabs voi halutessaan muuttaa IDLEn käyttämän fontin. Jos fontin vaihtaa, kannattaa ehdottomasti aina valita vakioleveyksinen fontti! Oma suosikkini on Lucida Console.

Editorin avaaminen

Jos olet käynnistänyt IDLEn oletusarvoilla komentoikkunaan, saat editorin esille avaamalla aiemmin luomasi ohjelmatiedoston hello.py (tai luomalla uuden tiedoston klikkaamalla File > New File Ctrl + N).

Ikkunoiden sijoittelu

Sijoittele editori, komentoikkuna ja tämä selainikkuna näytölle niin, että ne ovat yhtä aikaa näkyvissä. Lue alla oleva vaiheittainen ohje ennen aloittamista kokonaan läpi, koska viimeisessä vaiheessa selainikkuna pienenee niin, ettei sitä välttämättä pysty lukemaan!

  1. Valitse editori-ikkuna klikkaamalla sitä hiirellä mistä kohdasta tahansa
  2. Pidä Windows-näppäintä pohjassa ja näppää vasemmalle osoittavaa nuolinäppäintä ja sitten ylös osoittavaa nuolinäppäintä. Editori-ikkuna on nyt näytön vasemmassa ylänurkassa.
  3. Valitse nyt komentoikkuna klikkaamalla sitä hiirellä mistä kohdasta tahansa
  4. Pidä Windows-näppäintä pohjassa ja näppää vasemmalle osoittavaa nuolinäppäintä ja sitten alas osoittavaa nuolinäppäintä. Komentoikkuna on nyt näytön vasemmassa alanurkassa.
  5. Jos muut koneella avoinna olevat ikkunat näkyvät pienennettyinä näytön oikeassa puoliskossa, klikkaa selainikkunasta, jolloin se täyttää näytön oikean puoliskon.
  6. Jos muut ikkunat eivät näkyneet pienennettyinä näytön oikeassa puoliskossa, klikkaa selainikkuna aktiiviseksi ja näppää Windows-<oikea nuoli>

Ohjelman suorittaminen

  1. Valitse editori klikkaamalla sitä. Suorita hello.py näppäämällä F5 tai valitsemalla valikosta Run > Run Module F5
  2. Ohjelma käynnistyy komentoikkunassa.
Päivitetty 21.11.2022

<<  Edellinen
(2) Etätuntien tallenteet
Sivu 3/17Seuraava >>
(4) Ohjelman kommentointi
© Timo Heikkinen | timo piste heikkinen at oamk piste fi